Марина Плясова

Марина Плясова е родена в Иркутск, Русия. Завършва пиано в Училището по изкуства в родния си град и Музикалната консерватория в Новосибирск при Наталия Насвицевич и Марк Шавинер.

Към настоящия момент тя е докторант към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София, България. Марина е носител на първа награда от конкурс за преподаватели-изпълнители в Русия през 1990 г. През 1993 печели преподавателско място в Норвегия, Лофотенски острови, и се установява там като артист-музикант и учител заедно със своето семейство. От 1995 година работи в Консерваторията, Музикалната гимназия и Музикалното училище в Тромсьо, а от 1998 се премества в Осло, където започва работа в „Barratt Due Institute of music”. Към настоящия момент преподава в същото учебно заведение Пиано и История на клавирното изкуство, ръководител е на катедра „Млади таланти”, освен това е член на Асоциация на норвежките писатели и преводачи, както и на Норвежкия национален център за развитие на таланти.

За 30 години преподавателска дейност в Норвегия, Марина Плясова създава неин собствен педагогически метод, успешно комбиниращ традициите на Руската и Скандинавската клавирни школи. Нейните ученици са носители на огромен брой награди от национални и международни конкурси.

Марина е член на жури в редица международни конкурси. Изнася майсторски класове в различни държави по света: Норвегия, Русия, Испания, Англия, България, Дания, Швеция, Исландия, Чехия, Финландия, Франция, Гърция и Белгия. Тя се изявява като солист с Ярославската Филхармония през 2017. Студентите на Марина редовно участват в различни концерти и фестивали, имат телевизионни и радио изяви.

Много от нейните ученици са реализирани професионални музиканти, изпълнители и учители.