СОЗОПОЛ

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Най-ранното селище в района възникнало в края на V хилядолетие пр.н.е. Първоначално там се заселили рибари, земеделци, скотовъдци и металурзи, които добивали руда от близкия Медни рид. През 620 г. пр.н.е., на мястото на тракийското селище изселници от Милет основават гръцка колония с името Антеа. Колонията се разраства и полисът, преименуван по-късно в Аполония, израства като важен търговски и пристанищен център. Стратегическото разположение на полиса му позволявало да владее подхода към богатите на суровини Черноморска Тракия и Странджа и да играе посредническа роля в търговията между Атинския морски съюз, полисите в Средиземно море и тракийските племенни съюзи.

От късната античност Аполония е известна като Созополис, а след Освобождението се налага българската форма Созопол.

В годините Созопол се е утвърдил като една от най-желаните туристически дестинации на българското черноморие. Романтичните, павирани улички, запазената архитектура от XVIII и XIX в. и спиращите дъха пайзажни гледки превръщат Созопол в притегателно място за почивка и забавление. Посетителите на града могат да се докоснат до антични предмети и артефакти в Археологическия музей, както и да разгледат множеството църкви и параклиси напомнящи за отминали векове.

В непосредствена близост до града се намират обширните пясъчни ивици на плажовете „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“ предлагащи отдих и развлечение на всички летовници.