Премиерно представяне на албума SIN-THESIS

14.07.23

SIN-THESIS*

* synthesis – the combination of components or elements to form a connected whole – комбинация от компоненти, които формират едно цяло

*sin – thesis (thesis about the sin) – теза за греха

Галерия Синтезис (София) е пространство, което Брас Асоциация открива и развива като сцена за джаз музика на живо в последните 5 години. Някак неусетно пространството се превръща в сборище на артистичната бохема в столицата. След няколко години търсене на старите форми на джаза, творческия двигател на пространството председателят на Българската Брас Асоциация – тромбонистът Велислав Стоянов решава да промени формата и събира секстет в състав Мартин Ташев, Димитър Льолев, Велислав Стоянов, Милен Кукошаров, Борис Таслев и Атанас Попов – едни от най-ярките представители на столичната и пловдивска джаз сцена.

Ураганът от емоции и творчески идеи се превръща в инкубатор за нова авторска музика.

С ансамбъл от талантливи музиканти, SINthesis sextet внася изящество, интелигентност и виртуозност в съвременния джаз. Различните по темперамент автори на творбите и различните форми на тяхното музикално изразяване са своебразно огледало на многопластовия ни живот. Те не се изключват и не се отричат, а музиката ги слива в едно.

Творческият тандем е част от Windharmonium Ensemble на Милен Кукошаров, а през 2022 година с този секстет Вили Стоянов създаде соловия си албум Some nice melodies… (to share with friends).

Новата рожба на творческия колектив е албумът SINthesis, който ще бъде премиерно представен на 14 юли, в рамките на фестивала SOLINARIA, Созопол.

Състав:

  • Мартин Ташев – тромпет
  • Димитър Льолев – саксофон
  • Велислав Стоянов – тромбон
  • Милен Кукошаров – пиано
  • Борис Таслев – контрабас
  • Атанас Попов – ударни инструменти

Мартин Ташев открива голямата си любов – музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация „Тумбаито“. Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър Льолев, Мария Илиева, Орлин Павлов, Велислав Стоянов и други известни музиканти.

Роденият 1973 година в сърцето на магическата Родопи планина Димитър Льолев, второ поколение професионален музикант, завършва Средното музикално училище в Пловдив със специалност фагот и пиано. После идва красивата му любовна история със саксофона. История, която продължава и до днес.

През 2002г. е приет да следва в Консерваторията “Prins Claus” в Грьонинген, Холандия. Там учи и завършва програмата „New York Comesto Groningen”, ръководена от едни от най-добрите световни имена в съвременния джаз.

През 2004 година е на финалите на престижния холандски джаз конкурс „DutchJazzCompetition”, като представя своята група „Ракия“ на престижния “North Sea Jazz Festival”. През 2005 г. печели втора награда за джаз солист в „Leidse Jazz Stand Competition” в Лайден, Холандия. Същата година е номиниран и за „Harten Aas Jazz Award”.

От 2005 година Димитър Льолев отново е в България, и започва усилена концертна и изпълнителска дейност.Свири с едни от най-добрите български музиканти – Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Хилда Казасян, Лили Иванова и много други.

Силната, органична връзка с българската фолклорна традиция и любовта му към джаза съжителстват хармонично в двата авторски албума на Димитър – Rhodopology (2014) и Eastern Shadows (2017).

Велислав Стоянов е най-популярният тромбонист в България в момента. Роден на 25 декември 1976 г. в София, завършил е НМУ „Любомир Пипков“ (където в момента е диригент на духовия оркестър, диригент на джаз бенда и репетитор на симфоничния оркестър) и НМА „Панчо Владигеров“ (там пък преподава както в поп и джаз, така и в инструменталния отдели). Истинско предизвикателство е да се изброят всичките групи, формации и проекти, в които той е свирил – „Уикеда“, „Хиподил“, „Инфинити“, „Каффе“, „Тумбаито“, „Дърти пърчис“, BrazzViliDJ, в оркестрите на Софийската опера и балет и на БНР, в Old School Trombone, „Михаил Йосифов Секстет“, „Сентиментъл Суингърс“, Биг Бенд Брас Асоциация, The essential FUNK trombone… Съосновател на сдружението „Брас асоциация“, в основата на фестивала Brazzobrazzie. И още, и още… Вили, както го наричат близки и познати, е внук на легендарния композитор Йосиф Цанков, в чиято памет прави концерти с негова музика и издава албумите „Онзи вятър от първата среща“ и „Приказка“.

Милен Кукошаров е роден в Пловдив през 1978 г. Завършва Музикално Училище „Добрин Петков“ със специалност пиано. Още тогава печели националния конкурс за млади инструменталисти „Светослав Обретенов“. Продължава образованието си в Националната музикална академия в София. Прочут с виртуозните си импровизации, Милен Кукошаров е един от най-търсените и най-известни изпълнители в България.

През последните години Милен Кукошаров разширява своите професионални интереси, като композитор в сферата на класическата музика, театъра и киното. Негови произведения са „Хромантична Фантазия“ (пиеса за виола и пиано) и музика към театралните представления:

„Специални поводи“, София, „ДНК“, Хърватска, „Мюзикъл за деца“, Благоевград). Активно работи с драматургът Яна Борисова, в съвместни театрални и филмови проекти.

Борис Таслев се радва успешна кариера на българската джаз и поп сцена. Ангажиментите му включват изпълнители като Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка, Нели Рангелова, и др. Работи с етно-фюжън формациите Канопус, Икадем, Брейнсторм, в салса и тимба групите Манго Дуенде и Тумбаито. Участва в проекта на Борислав Петров Джазаница, Димитър Льолев Октет, Биг бенд Брас Асоциация. Има множество изяви на фестивали в България и Европа, както и в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия.

Атанас Попов е един от най-изявените български джаз музиканти. Учи при проф. Христо Йоцов в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”. След това занимава за Гронинген, Нидерландия, където има възможността да работи с част гот най-големите имена в джаза – Ралф Питерсън, Оуен Харт младши, Дейвид Бъркман, Конрад Херуик, Браян Линч, Дена де Роуз, Дон Брейдън, Йорис Тейпе.

Завръща се в България след 2006г. и става асистент по ударни инструменти в НМА „проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Христо Йоцов, и хоноруван преподавател по ударни инструменти (комплект барабани) в НМУ „Любомир Пипков”.
Участва в проекти с Георги Корназов, Васил Спасов, Мартин Марков, Михаил Йосифов, Милица Гладнишка и други.