Микеле Росети

Микеле Росети е пианист, педагог – завършва с отличие Миланската консерватория “Джузепе Верди”, където учи под ръководството на Маестро Пиеро Раталино, а по-късно отново в същото учебно заведение специализира при Маестро Паоло Бордони.

Печели множество награди за пиано и камерно музициране на национални и международни конкурси, участва като солист или като част от различни музикални ансамбли в Италия и чужбина. Работата му е посрещана с одобрение както от публиката, така и от критиците. В статията “L’Eco della Riviera”, изпълненията на Микеле Росети са описани като: “поразяващото разнообразие на неговия звук, на неговите идеи, изключителната живост на фразата придават на работа му непринудена изисканост, основаваща се на неговата жива интелигентност и ярка индивидуалност.”

Микеле Росети има записи за Италианската национална компания RAI и е редактирал работите на няколко по-малко известни италиански композитори от късния XIX век за лейбъла “Quadrivium”. Като част от няколко различни дуети, съвместно с Циро Скарпони, Марио Анцилоти, Лоренцо Лука, Гуидо Арбонели и Роберто Фабрициани, Микеле записва музика и за лейбъла “Хиперпризма”.

Паралелно с работата си като концертиращ пианист, Микеле Росети преподава и редовно изнася курсове в Международното училище за специализации в Нурсия (Италия), Лятната пиано академия в Порос (Гърция), Музикалния фестивал в Тирана (Албания), в Губио (Италия) и на други места по света. На летния фестивал в Губио музицира като част от  дуо с Марио Кароли и Бруно Канино.

Редактира антологията “Conoscere Suonando – вашият гид в света на пианото“ за издатедателство „Nuova Carisch-Warner Bros”.

Той е артистичен директор на Международния клавирен конкурс „Città di Spoleto”, провеждащ се в Сполето, Италия, както и на международните курсове в Кианчано Терме и Сан Джемини, Италия.

Микеле Росети е канен често за член на жури в национални и международни конкурси.