МАЙСТОРСКИ КЛАС ЦИГУЛКА

11-20 юли, 2022

Ангелина Абаджиева

Началото на майсторските класове в рамките на Младежки арт фестивал „Солинария“ ще бъде поставено от рецитал на Ангелина Абаджиева и Лилия Бояджиева, който ще се проведе на 11 юли 2022 г. от 20.30 ч. в зала АРТ СОЛ гр. Созопол (стар град).

През сезон 2022 г. майсторският клас на Ангелина Абаджиева ще се проведе в дните от                     11 до 20 юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири индивидуални урока. Програмата и графикът с индивидуалните часове ще бъдат изпратени на всеки участник до           5 юли 2022 г.

Курсът завършва с концерт на изявени участници на 20 юли 2022 г. от 20.30 ч. в зала АРТ СОЛ, ул. Крайбрежна № 1, гр. Созопол (стар град).

Такса за участие: 200 лв.

Краен срок за записване: 30 юни 2022 г.

Биография

Ангелина Абаджиева е родена през 1965г. в град Шумен. Първите си уроци по цигулка започва едва на шест годишна възраст при Татяна Неделчева.

Две години по-късно получава първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“ в Провадия и прави първия си запис като солистка със Камерен оркестър „Софийски Солисти“ под диригентството на Васил Стефанов в националното радио.

През 1974г. получава първа и специална награда за всички възрастови групи на конкурса „Коциан“ в Чехия. На двайсет годишна възраст влиза в класа на проф. Боян Лечев, при когото завършва БДК „Проф. Панчо Владигеров“ – София.
През 1986г. получава четвърта награда и наградата на публиката на конкурса „Паганини“ в Генуа.

След завършване на БДК получава покана и стипандия от проф. Улрике Диерек, при която прави майсторски клас.

През 1986г. Получава първа награда на конкурса „Гизекинг“ в Германия, след което концертира в различни немски градове. По-късно работи като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър“ – Берлин и Западно-немското радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солистка на радио оркестъра под  диригентството на Хелмут Фрошауер.