Леонел Моралес Алонсо

Леонел Моралес Алонсо е роден в Куба, но притежава и испанско гражданство и от 1991 живее в Испания. Завършва пиано в Университета в Хавана (Куба) при Франк Фернандез (ученик на Виктор Мержанов), следвайки високите традиции на руската клавирна школа. След това специализира при Дмитри Воскресенски и Джейкъб Латейнер.

Понастоящем е професор в “Sommerakademie” в Залцбург и в университета „Alfonso X el Sabio” в Мадрид. Артистичен директор и създател на клавирните конкурси „Maria Herrero International Piano Competition” (Гранада), „La Rioja International Piano Competition” (Ла Риоха) и „Spanish Composer International Piano Competition” (Мадрид).

Леонел Моралес често е канен като част от журито на престижни международни клавирни конкурси като „Shenzen Piano and Orchestra International Piano Competition”, „Cleveland Competition”, „Pozzoli”, „Scriabin” (Гросето), в градовете Лион (Франция), във Валсесия (Италия), „Цезар Франк” (Белгия), „Панчо Владигеров” (България) и др.

Изнася майсторски класове по цял свят на престижни сцени в „Моцартеум”, Залцбург, Австрия, също така в Корея, Италия, Мексико, Белгия, Китай. Много от неговите ученици са лауреати на повече от 40 международни клавирни конкурса. В няколко турнета в САЩ с Испанския национален симфоничен оркестър и Мексиканския симфоничен оркестър с „Columbia Artists” е имал изключителната възможност да концертира в някои от най-известните зали и музикални центрове в света – „Carnegie Hall”, „Kennedy Center”, „Lincoln Center” – при огромен успех и възторжени реакции от критика и публика.