Вокален ансамбъл „Фортисимо

Програма СОЛИНАРИЯ 2023

11.07.23

Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден в края на 2014г. в град Бургас.

Ансамбълът печели обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носител е на първи места и Гран при на национални и международни конкурси, победител в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“. Връх в кратката биография на ансамбъла са I награда в категория „Камерни хорове” и Наградата на Български хоров съюз на XXXVIII на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, златен медал и победител в категория „Камерни хорове и ансамбли“ и Голямата награда на „Гран при на нациите“ в същата категория на Европейски хорови игри и Гран при на нациите в Рига – Латвия 2017г., двете най – големи награди – I-ва награда на официалното жури и Наградата на публиката на националния песенен конкурс „Бургас и морето“ 2017г. и 2021г. През 2018 Вокален ансамбъл „Фортисимо“ участва в Световни хорови игри в Южна Африка, където печели два златни медала и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“, както и през 2019 се завръща с два златни медала от „Гран при на нациите“ в Гьотеборг – Швеция и много други награди и отличия.
Има издадени два самостоятелни албума, първият от които включва жанрово разнообразни произведения, а вторият “Имам в сърцето си музика” – акапелни произведения. Изнася с голям успех самостоятелни концерти в Шрусбъри – Англия, Антверпен – Белгия, Пасау и Мюнхен – Германия, както и в много градове в България. Двукратен носител на престижната награда „Ансамбъл на годината – 2018 и 2021“ на Българско национално радио.

В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения – класическа музика, фолклор, българска и световна поп и рок музика.

Основател и диригент на ансамбъла е Милена Добрева.