Вечер на участниците в майсторските класове – 8 юли (понеделник) от 20.30 ч.

Четвъртата вечер от концертната програма ще бъде посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева, която е дългогодишен концерт майстор на оркестъра на националното радио в Кьолн, Германия и по пиано и камерна музика проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова.

Ангелина Абаджиева е родена през 1965г. в град Шумен.

Първите си уроци по цигулка започва едва на шест годишна възраст при Татяна Неделчева.

Две години по-късно получава първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“ в Провадия и прави първия си запис като солистка със Камерен оркестър „Софийски Солисти“ под диригентството на Васил Стефанов в националното радио.

През 1974г. получава първа и специална награда за всички възрастови групи на конкурса „Коциан“ в Чехия. На двайсет годишна възраст влиза в класа на проф. Боян Лечев, при когото завършва БДК „Проф. Панчо Владигеров“ – София. През 1986г. получава четвърта награда и наградата на публиката на конкурса „Паганини“ в Генуа. След завършване на БДК получава покана и стипандия от проф. Улрике Диерек, при която прави майсторски клас.

През 1986г. Получава първа награда на конкурса „Гизекинг“ в Германия, след което концертира в различни немски градове. По- късно работи като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър“ – Берлин и Западно-немското радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солистка на радио оркестъра под диригентството на Хелмут Фрошауер.

проф. Борислава Танева

Борислава Танева е изявен пианист, педагог, композитор и организатор на музикални събития.

Концертира активно и изнася майсторски класове в Европа, Сингапур, Бразилия, САЩ, Израел, Индия. Лауреат е на международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург, Норвегия.

Студенти от класа ѝ по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ са многократно отличавани с награди на международни и национални музикални форуми и конкурси. Редовно е канена като член на жури на музикални конкурси по пиано и композиция във Франция, Австрия, Финландия, Сингапур, Люксембург, Гърция, Сърбия, Малта, България и др.

Проф. д-р Борислава Танева е основател на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC, базирана в Женева.

Лондонското издателство Musica ferrum издава нейното клавирно творчество за деца, отличавано на престижни международни форуми като „Artistes en herbe“ в Люксембург, „Едвард Григ“ в Норвегия.

Проф. д-р Борислава Танева е носител на наградите „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство, „Кристална лира“, както и “Музикант на годината“ за активна творческа дейност и др.

д-р Елена Чолакова

Българската пианистка Елена Чолакова редовно концертира във важни музикални зали в Източна и Западна Европа, Южна Америка и Съединените щати. Изнасяла е солови рецитали в Liszt Academy в Будапеща, Унгария, Посолството на САЩ в Будапеща, Унгария, зала „България“ и Софийската консерватория в София, България, концертна зала „Аоста“ в Аоста, Италия, Fellbach Musicschulle във Фелбах, Германия, Fazioli Salon в Чикаго , IL и др. Обиколила е югоизточната част на Съединените щати като член на Американското дружество за камерна музика. Нейни изпълнения са предавани на живо по NPR, Атланта – WABE, Чикагската радиостанция за класическа музика WFMT, Български телевизии и радиостанции.

Наскоро Чолакова свири в прочутия Musikverein във Виена, както и в най-големия български международен фестивал за камерна музика Balabanov’s House Music Days и в Богота, Колумбия с цигуларя Анянго Ярбо-Дейвънпорт. Признавайки въздействието на пандемията върху кариерите на жените в изкуството, Чолакова поръча албум с цялата нова музика, написана от известни композитори. Проектът се развива като поредица от сътрудничества и завършва със запис на написаните произведения.

Други забележителни сътрудничества включват „Rite of Spring“ на Стравински с диригента Робърт Спано в мултимедийна продукция, приветствана като „едно от най-важните сътрудничества на годината“.

Като член на Atlanta Chamber Players, Чолакова е участвала в Международната камара Музикален фестивал в Сан Мигел де Аленде, Мексико, редовно е изнасял концерти в най-престижната Spivey Hall в Атланта и е изпълнявал премиери на произведения по поръчка на водещи американски композитори.

Чолакова е участвала във Фестивала на камерната музика Highlands-Cashiers в Северна Каролина, Международните дни на музиката Фестивал в Пловдив, България, фестивалът „Софийски музикални вечери“ в София.