Вечер на участниците в майсторските класове 13.07.2023 СОЛИНАРИЯ

Програма СОЛИНАРИЯ 2023

13.07.2023

Третата вечер от концертната програма ще бъде посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева, която е дългогодишен концерт майстор на оркестъра на националното радио в Кьолн, Германия и тромбониста Велислав Стоянов, диригент и преподавател в НМА „Панчо Владигеров“, който предлага един уникален майсторски клас със 7 модула, които обхващат различни техники и стилистики при свиренето на медни духови инструменти.

Ангелина Абаджиева е родена през 1965г. в град Шумен.
Първите си уроци по цигулка започва едва на шест годишна възраст при Татяна Неделчева.
Две години по-късно получава първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“ в Провадия и прави първия си запис като солистка със Камерен оркестър „Софийски Солисти“ под диригентството на Васил Стефанов в националното радио.
През 1974г. получава първа и специална награда за всички възрастови групи на конкурса „Коциан“ в Чехия. На двайсет годишна възраст влиза в класа на проф. Боян Лечев, при когото завършва БДК „Проф. Панчо Владигеров“ – София. През 1986г. получава четвърта награда и наградата на публиката на конкурса „Паганини“ в Генуа. След завършване на БДК получава покана и стипандия от проф. Улрике Диерек, при която прави майсторски клас.

През 1986г. Получава първа награда на конкурса „Гизекинг“ в Германия, след което концертира в различни немски градове. По- късно работи като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър“ – Берлин и Западно-немското радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солистка на радио оркестъра под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Велислав Стоянов е виртуозен тромбонист и импровизатор, преподавател, част от Брас асоциация и създател на BrazzVilliDJ и е сред
най-изявените джаз музиканти в България. Един от любимците на по- младата аудитория в музикалните клубове и на джаз сцените. Вили Стоянов е възпитаник на Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, със специалност „Цугтромбон“. Свирил е с групите „Инфинити“, „Дърти Пърчис“, „Хиподил“, „Уикеда“, „Каффе“ и други.
През 2008 г., заедно с тромпетиста Михаил Йосифов, създава идейното обединение на духови музиканти Брас Асоциация, което в последните години активно работи за популяризиране и възраждане на духовата музика в България. Пътят на Вили Стоянов към музиката започва по обичайния начин – с уроците по пиано и солфеж. Внук е на великия български музикант и композитор Йосиф Цанков и семейството му избира да го насочи по стъпките на неговия дядо. Освен изпълнител, той е и преподавател по тромбон в Националната музикална академия в София. Води духовия оркестър и джаз бенда към Националното музикалното училище и се
занимава с още няколко неща в педагогическа насока, с които помага на младите изпълнители да се развиват професионално.

През последните няколко години е неколкократен гост солист на:
– Биг бенд Русе, с диригент Димчо Рубчев
– Биг бенд Велико Търново, с диригент
– Биг бенд на Българско национално радио, с диригент Антони Дончев
– Биг Бенд ZJM, Скопие, Северна Македония

По покана на маестро Йордан Камджалов е гост солист на Genesis Orchestra, в честването на Димитър Ненов и неговата „КОЛЕДА“.

През 2020 година се формира All Stars Balkan Big Band, в Черна гора, където Вили е първи тромбон.

През 2021 година Милен Кукошаров разписва за Вили Стоянов програма за щрайх, джаз трио и соло тромбон. А през 2022 композира за него пиеса „Марш на глупците“ – за пиано и два тромбона.

През 2022 Проф. Христо Йоцов завършва концерта си за тромпет, тромбон и симфоничен оркестър, който е създаден за солистите Михаиол Йосифов – тромпет и Вили Стоянов – тромбон.