Агатe Леймони

Агатe Леймони е родена в Атина. Тя завършва музикално образование в Атина в класа по пиано на Герасимос Какалис с най-високи резултати, след което продължава развитието си със специализация в Консерваторията в Болоня, Италия, при Луиджи Мостачи. Работи с известните български клавирни педагози – Джулия и Константин Ганеви за няколко години. Участва и в майсторски класове на други известни пианисти като Жермен Муниe, Young Shin An в Париж и др., които са коментирали специалната ѝ музикална природа, оживеност и чувствителност. Още от ранните си години на развитие е лауреат на международни награди и отличия в различни състезания.

Изнася концертни рецитали в Европа (Гърция, Италия, Германия, Франция, Англия, България, Белгия, Норвегия, Австрия, Русия и Румъния) в Южна и Централна Америка (Уругвай, Аржентина, Мексико), участвайки в редица важни музикални фестивали. Изявява се като солист в Гърция, Италия, България, Румъния и Уругвай с оркестрите на Атина, Тесалоники, Болоня, Наполи, Сливен, Русе, Арад, Сибиу и Монтевидео. Член или председател на журито в много национални и международни музикални конкурси в Гърция, Италия, Белгия, България, Франция, Испания и Румъния.

Агате Леймони е професор и шеф на катедра Пиано в Консерваториите в Атина. От 2007 е преподавател и в Школа Канторум (Париж), където завършват много от нейните ученици през последните години с отлични резултати. От 2010 е редовен професор в Международната клавирна академия в Белгия „Primavera Pianistica”. От 2013 Агате Леймони е гост-професор и в Музикална академия „Гнесини” в Москва. Води майсторски класове в Гърция, Италия, Белгия, Испания, Уругвай, Русия и България с голям успех.

Започнала да преподава едва на 16 години, успешната ѝ педагогическа кариера  я е утвърдила като най-обещаващ професор по пиано в Гърция, чиито ученици печелят награди в национални и международни конкурси. Агатe Леймони е носител на златен медал на ЮНЕСКО и специален диплом като почетен член и заместник-председател на „CH.O.N” – Музикална асоциация на Гърция, за уникалната си преподавателска и артистична дейност.

Агатe Леймони е основател и артистичен директор на Международен конкурс за пианисти „Зайлер” – Родос, 2004,  Международен клавирен фестивал – Родос, 2004, Международна лятна академия за пиано – Родос, 2005, Международен клавирен конкурс и фестивал „Зайлер”, Ретимно, 2006, както  на „Международна клавирна академия – Порос”, 2009 – 2016 г. и на „Международния клавирен фестивал – Порос”, 2009 – 2016.